Andakt julaften – Julen på 1,2,3

Denne teksten er skrevet av en ekstern skribent som har gitt SkudenesNytt tillatelse til bruk.
Teksten tilhører den enkelte skribenten om ikke annet er oppgitt.
Teksten kan ikke kopieres / brukes uten samtykke fra den aktuelle skribent.


Luk 2,1-20

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sin by.
Josef dro da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids hus og ætt, for å la seg innskrive sammen med Maria, som var lovet bort til ham, og som ventet barn. Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.
Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. Med ett sto en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel. Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

«Ære være Gud i det høyeste,
og fred på jorden
blant mennesker Gud har glede i!»
Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: «La oss gå inn til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort for oss.» Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben. Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet. Alle som hørte på, undret seg over det gjeterne fortalte. Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte. Gjeterne dro tilbake. De lovet og priste Gud for alt de hadde hørt og sett; alt var slik som det var sagt dem.

 

1. Innledning
Som kateket møter jeg av og til mennesker fra andre land enn Norge. Jeg stiller spørsmålet om det ikke er vanskelig å feire jul med temperatur og vær som på en god norsk sommerdag? I enkelte land i sør er de faktisk nærmere rammen om den første jul enn i Norge. En kjøretur ut i ørkenen og et stopp ved et uthus med kameler, esel, geiter og skjeggete gjetere med tørkle på hodet, sørger for det.

Dessuten ble det mer klarere for meg at jul først og fremst ikke skal feires i det ytre, men det indre. Jul feires i hjertet! Jeg har ikke noe behov for å være festbremse – tvert imot – men det er likevel et faktum at vi i materialismens tidsalder ofte gjør julen til en kommersiell ”happening”. Dette er problematisk fordi mange i Norge – og enda mange flere utenfor landets grenser – ikke har anledning til å fråtse i gaver og mat. Men enda verre er det at vi degraderer juleevangeliet til en ingrediens som skal krydre julefeiringen i det ytre.

Det er altså ikke noe poeng å svinge svøpen over julegavene som allerede ligger under juletreet. Men like fullt kommer vi også i år til å bruke tusenvis av kroner pr nordmann i julehandelen av ting vi mer eller mindre har bruk for. Derfor er det viktig å få frem juleevangeliets innerside; at Gud lar sin sønn bli født til jord for å frelse oss og dessuten at vi har ansvar for en såret jord og for andre mennesker. I julen handler det vel så mye om de nære forhold som om de store utfordringene i krig, klima og fordelingskrise. Det handler om at det denne julen også, vil være mennesker som trenger omsorg og noen som ser dem.

 

2) JULEN på 1,2 OG 3

  • Julen er én – der finnes bare én jul. Uansett hvor på kloden man bor eller hvem man er! Har du sett verdens minste julekrybbe?: Et lite trestykke med en utskjæring av stallen og de som var der. De ligner på menneskene som bor i Afrika, for krybba er fra et land i Afrika som heter Malawi. Krybba skal minne oss om at der finnes bare én jul, enten vi er rik eller fattig, ung eller gammel, afrikaner eller nordmann!

Derfor kan vi tenne et lys og be om at jula må få være én for oss og om at vi først og fremst skal feire jul i hjertet! Vi vil også be for dem som bor i land der de ikke har lov til å feire jul, og så vil vi be for dem som er så rike og så kloke at de ikke skjønner hva jul handler om.

  • Julen er to – Gud snakker til deg i julen. Noen mennesker snakker med seg selv, men til vanlig er det best å snakke med en annen. I julen snakker Gud til deg! Det at Jesus ble født er Guds måte å fortelle at han er glad i deg, at han vil være sammen med deg. Da Jesus ble født viste Gud at han bryr seg og at han vil frelse oss.

Derfor skal vi tenne det andre lyset og be om at du – og vi alle – må se og oppleve juleevangeliet i hjertet – se at Gud er glad i deg!

  • Julen er tre – julen er til for oss! Noen mennesker velger å feire jul alene, men de fleste syns at jul best feires sammen med andre. På julaften er det mange som bytter presanger. Det gjør vi for å vise at vi setter pris på hverandre og fordi vi er glad i hverandre – selv om vi ikke alltid er ”snille”.  Men like viktig som presangene, er at vi er sammen og at vi viser og sier til hverandre hva vi betyr for hverandre. Tips: At dere, når dere deler ut den første presangen har en runde der alle sier en ting som den som får presangen er god til eller en egenskap som dere setter pris på.

Siden julen er tre, vil vi tenne det tredje lyset og be for dem som synes jul er en påkjenning, for de som føler seg ensomme, for de som har mistet noen de var glade i og for dem som ikke har det bra i familien.

 

3) Bønn

Hellige Far, hjelp oss

…at ikke gavene skjuler for Gaven

…at ikke barna skjuler for Barnet

…at ikke lysene skjuler for Lyset…

…at ikke stjernene skjuler for Stjerna

…at ikke budbærerne skjuler for Budskapet

…at ikke ordene skjuler for Ordet. Ordet om at ”et barn er oss født”. Ordet om at ”en sønn er oss gitt”.

Hør oss i Faderens, Sønnenes og Den Hellige Ånds navn. Amen.

 

 

Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.  Les mer