Turtips i nærområdet: Storaborg

Skrevet av Grete Syre og Ellen Eng Jakobsen

Tekst og bilder i denne artikkelen tilhører skribenten om ikke annet er oppgitt.
Tekst og bilder kan ikke kopieres / brukes uten skribentens samtykke.


Storaborg er ei bygdeborg fra Folkevandringstida. Ei bygdeborg er et defensivt forsvarsverk. Dette er ei av tre som finnes på Karmøy. Folkevandringstida var fra ca. 200 til 500 etter Kr. Da var det urolige tider i Europa og mange var på vandring for å finne seg nytt sted å bo. De som bodde her, hørte nok om dette og måtte gjøre seg klar til å forsvare seg om noen skulle komme å ta de gode boplassene deres. Her var det nemlig både godt åkerland, vilt i marka og fisk i havet.

Så langt tilbake stod havet mye høyere enn det gjør nå. Det betydde at båter kunne gå lenger inn og fienden kom med båt. Det er så å si umulig å klatre opp, men lokalbefolkningen kunne veien opp fra baksiden. Der hadde de forsyninger om de måtte gjemme seg og mange store steiner. Var det noen som var så dumme at de ville innta borga, trilla de bare steinene utfor kanten….Så vidt vi vet, har dette aldri skjedd.

 

FOTO: Privat

For å komme opp på denne flotte fjellformasjonen, kan du gå fra Skudehallen, rundt Almannamyr og ta veien mot tanken.
Halvveis opp bakken tar du inn på stien til venstre og går fram til bildekka til «The Beast». Der tar du til høyre og går rett fram til skiltet med Storaborg, så inn til venstre og inn i skogen. Ved et stort rotvelt går stien opp. Vel oppe må du passe på, det er bratt ned! Du kan også gå inn fra Nonsvarden.

 

 

Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.  Les mer