Marit Bjørgen klar for SILK

WASSMO, SKÅBER, BJØRGEN OG TØNES KLARE TIL SILK.

  • 35 arrangementer – ny rekord.

«Så godt som alle forfattere og artister er nå klare til årets SILK selv om det er snaue to måneder til festivalen», forteller styreleder John Rullestad, og fortsetter; «Gledelig er det at 60% av de som kommer på SILK er her for første gang så vårt publikum får stifte bekjentskap med nye forfattere – mange av dem unge. I år blir det ny rekord med foreløpig 35 arrangementer i tillegg til et tyvetalls skoleopplegg». Blant de siste som nå er bekreftet er:

 

Herbjørg Wassmo sin nye roman Mitt menneske ventes i handelen rundt 1.oktober. De røde trådene i Wassmos forfatterskap er kvinneperspektivet og den nord-norske virkeligheten. Dette var synlig allerede i de to første diktsamlingene, hvor noen av diktene var skrevet på dialekt. Tydeligst i Wassmos forfatterskap står de to trilogiene:   Tora og Dina. Første bind av Toratrilogien, Huset med den blinde glassveranda, ble Wassmos gjennombrudd; serien ble en stor publikumssuksess og hun fikk både Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris (1987). Dinas bok ble i 2002 filmatisert og oversatt til ei rekke språk. I 2007 ble Herbjørg Wassmo utnevnt til Ridder av 1.klasse av St. Olavs Orden.        Mitt menneske handler om Rut og Gorm. Hun er anerkjent kunstner fra små kår på ei øy utenfor kysten av Nord-Norge, han er kjøpmannssønn fra samme landsdel. Fra deres første, tilfeldige møte som barn har de hatt en plass i hverandres bevissthet. Men først som voksne, med havarerte ekteskap og nye begynnelser bak seg, møtes de for alvor. Som Wassmo er også.

 

Marit Bjørgen med for første gang på SILK. Ingen har vunnet mer enn Marit Bjørgen og hun er tidenes vinterolympier. Hva er det med denne beskjedne, tilsynelatende helt vanlige jenta som gjør henne til den råeste utøveren i hele den norske langrennshistorien? Dagsrevyanker og valgprogramleder Ingerid Stenvold har sammen med Bjørgen skrevet den autoriserte biografien Vinnerhjerte om vår skidronning, men der hovedpersonen selvsagt har hatt det siste ordet om hva som skal med. Boka går i trykken denne uken og Marit Bjørgen skriver på egen instagramkonto at hun de siste dagene har kjent på den samme følelsen av å være på oppløpet i en viktig konkurranse. Vinnerhjerte lanseres uken før SILK. Ingerid Stenvold fortalte da hun var på ferie i Skudeneshavn i sommer at hun og Marit Bjørgen har tilbrakt mye tid sammen det siste halve med manus, men det også tid til noen skiturer sammen. Stenvold har og en aktiv skikarriere bak seg der hun vant gull i junior-NM og edelt metall i nordisk mesterskap. Hun har også vært aktiv innen orienteringfriidrett og fotball, men en prolaps i ryggen satte en stopper for den videre sportskarrieren. Å liste opp Bjørgens meritter vil bi en meget lang liste, men kort fortalt vant hun i perioden 2002–2018 15 medaljer i OL og 26 i VM, derav 26 gullmedaljer og 17 av de i individuelle øvelser. Hun har vunnet 18 gull, fem sølv og tre bronse i VM, åtte gull, fire sølv og tre bronse i OL, verdenscupen sammenlagt fire ganger og Tour de Ski sammenlagt. I boka kommer man inn på andre sider ved Bjørgen der hun åpent og ærlig forteller om livet på islaget, treningsgleden og verdiene som ligger i bunn for det livet hun har levd, hvilke tanker har hun gjort seg underveis, for seg selv, om det som blir sagt og skrevet om henne

 

Linn Skåber er og for første gang på SILK. Med Til ungdommen og Til de voksne bak seg er det kanskje ikke overraskende at det nå er de eldste Skåber ønsker å bli bedre kjent med. I årets bok Til oss fra de eldste har hun intervjuet, observert, analysert og skrevet. Tekstene er som alltid fylt av varme, humor, klokskap, sorg og glede. Skåbers unike penn og Lisa Aisatos strek gjør at disse menneskene, disse levde livene, trer tydelig frem for leseren. Boken har derfor fått tittelen Til oss – fra de eldste. For hvem ønsker ikke å få de eldstes perspektiv – deres tanker og erfaringer – for å gjøre opp status i sitt eget liv? Å ta for seg alt Skåber har gjort i sin karriere vil kreve for stor spalteplass, men vi kan raskt nevne Lompelandslaget, Nytt på nytt, manus til musikalen Mamma Mia og roller i seriøse skuespill som Sporvogn til begjær og Hvem er redd for Virginia Woolf. Skåber har vunnet både Gullruten og Komiprisen. Hun har også tanker om barn og hvordan de har det: «Barn bør kjede seg oftere. Jeg synes det kan være litt for mye action. Vi foreldre kan være litt for redde for at det ikke skal skje nok. Folk er så redd for å ikke være busy eller se busy ut, fordi det blir status. Vi organiserer og planlegger oss ihjel fordi vi bare vil barnas beste, men av og til vil ungene bare sitte under et tre og lukte på blommorna som oksen Ferdinand». Det blir nok livlig på scenen når Linn Skåber blir intervjuet om sin ferskeste bok og mye annet som hun har vært med på. Hun blir med på to arangemnter under SILK.

 

Tønes har i motsetning til Wassmo og Skåber vært på SILK før, både som forfatter og artist. Denne gang blir han med på åpningen av SILK med konsert. Tønes hadde i 2020 et teaterstykke, juleforestilling for 12 utsolgte hus og plateinnspilling. Han ble også tildelt Rogaland fylkes kulturpris. Fra før har han tre Spelemannspriser. I år har Tønes kommet med ny plate. Til SILK kommer han, ikke bare med gitar, men der ukulelen kan komme til å bli en sentral del av settet. Bedre og sunnere start på årets SILK kan man ikke få. Har du hørt Tønes sine sanger en gang blir du hektet, ikke minst pga tekstene som viser hans store fortellertalent. Med titler som Genseren bag fram, SpleiselagWaldorfsalat og Regningene e betalt vil nok publikum få en fin kveld sammen med en av landets mest allsidige live-artister.

SILK-festivalen er 3-6 november og festivalåpner er biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Dette skriver SILK i en pressemelding torsdag.

 

 

Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...