“Kontanter må fremdeles kunne brukes”

En av effektene av Coronaepidemien i Norge var at bruken av kontanter som betalingsmiddel ble nesten borte. Det var et utviklingstrekk vi har sett komme, men pandemien førte til at utviklingen skiftet til lyn-gear.

Det er mange gode smitteverngrunner til å akseptere det. Det sier seg selv at i en pandemi kan pengesedler og mynter som skifter hender, være en smittekilde. Men pandemien vil være over en dag.

Vi må ikke komme i den situasjonen at vi avvikler kontant betaling bare fordi det «ble slik». Bruken av kontanter har lange tradisjoner, og det er mange, spesielt eldre som foretrekker å betale med penger.

Derfor er jeg glad for at stortingsgruppa vår har sluttet seg til at det blir et eget punkt i KrFs program om at kontanter fremdeles skal være et gyldig betalingsmiddel. Jeg håper landsmøtet mener det samme.

Når Coronaen er over, må det igjen være mulig å betale for seg med kontanter. For alle varer og tjenester. At utviklingen er slik at mye automatiseres slik at kassene i butikkene i større grad blir selvbetjent og man betaler med kort, har jeg ingenting i mot. Men det må være pålagt å ha en minst en kasse som er betjent, og der man kan betale med kontanter.

Det må ikke være slik at man risikerer å ikke komme hjem med bussen fordi man ikke kan betale med landets offisielle valuta i rede penger. Vi er i en unntakstilstand akkurat nå, men det må ikke bli normalen.

Jeg er veldig klar over at mange, ja, kanskje de fleste, foretrekker å betale med kort eller en app på mobilen enten de kjøper en sjokolade eller de kjøper en vaskemaskin. Med det mindretallet som foretrekker å betale «cash» må ikke overkjøres.

Vi må ha stemmer i samfunnsdebatten som står opp for dette prinsippet. Ellers har vi et demokratisk problem.

Jeg mener altså at vi skal ta til etterretning at mer og mer betaling vil skje elektronisk.
Men jeg vil stå opp for retten til å betale cash, enten det er fordi man rett og slett foretrekker det, eller fordi man har en ideologisk grunn til å ikke ville etterlate seg elektroniske spor etter alt man kjøper og foretar seg.
Det må være helt legitimt og handler om viktige mindretallsrettigheter i det demokratiske samfunnet vårt.

Skrevet av: Torhild Bransdal, stortingsrepresentant KrF

 

 

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.