Dagens ord for Langfredag (VIDEO)

Jesus arresteres, dømmes og korsfestes – Markus 14,43-15,47.

Bli med meg inn i disippelflokken den fredagen i Jerusalem.

Etter påskefestmåltidet som avsluttes rundt midnatt er det våkenatt for de mange pilegrimene i Jerusalem, men for oss blir den natten et mareritt. Jesus tar oss med til Getsemane-hagen ved foten av Oljeberget. På veien dit sier han plutselig til oss at vi alle skal vende oss bort fra ham. Peter protesterer heftig, men Jesus svarer at Peter kommer til å fornekte ham tre ganger før hanen galer to ganger. Peter sier da at han heller vi dø enn å fornekte. Vi andre sier det samme. Skulle vi svikte Jesus, Messias, han som er kongen vi har ventet på?

Jesus vil at vi skal våke sammen med ham der i hagen, men vi sovner alle – gang på gang. Så kommer Judas Iskariot sammen med en vaktstyrke fra tempelet. Så det var dit han gikk etter måltidet vårt. Han visste jo at vi pleier å gå til Getsemane når det er våkenatt. Så skjer det vi ikke trodde var mulig. Jesus lar seg arrestere og vi får ikke lov til å hindre det. Så går resten av natten til uformelle rettsmøter hos øverstepresten. Peter våger seg nærmest, men ender med å fornekte 3 ganger. De fører Jesus til Pilatus, mens vi er splittet opp. Ut på formiddagen blir vi vitner til at Jesus føres utenfor bymuren til Golgata. De fleste av oss følger på god avstand og skult i folkemengden, men Johannes våger seg ganske nær sammen med mor til Jesus.

Det som nå skjer er nesten for vondt til å begripe eller beskrive. Vi husker at Jesus sa noe om at dette måtte skje og hva det skulle være godt for, men akkurat nå er det bare kaos i tanker og følelser. Skal ikke Vår Far gripe inn og stanse dette? Kan Han ikke? Vil Han ikke? Vi er maktesløse tilskuere og kjenner oss knust. Hvordan i all verden skal dette ende?

Noen tanker fra sokneprest Jon Sverre Servan.

 

Over ser du filmsnutten «Dagens ord for Langfredag» (spilt inn på Fredtun).
Foto og regi v/ Rune Richardsen og ord v/Jon Sverre Servan.

Det kommer nye dagens ord og filmsnutter på Påskeaften og Påskedag.

 

 

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.