Opphevelse av restriksjoner

Lite ante vi i fjor vinter…

Lite ante vi hvor sterkt vi skulle savne å sitte tett i tett på gudstjeneste eller på konsert.

Lite ante vi hvor sterkt vi skulle savne å gi gode venner en god klem.

Lite ante vi hvor sterkt vi skulle savne å hilse hverandre høflig med et håndtrykk.

Eller å reise dit vi ville, å stimle sammen på salg i en butikk, å samle alle venner og familie til en skikkelig bursdagsfeiring. Eller i det minste å kunne feire konfirmasjon og dåp med hele familien. Lite ante vi da, og derfor satte vi ikke spesielt stor pris på at vi hadde disse frihetene heller. Det var da de ble tatt fra oss at vi skjønte hva vi hadde å være glade for.

Jeg lengter tilbake til det som hele min levetid har vært det helt ordinære og normale!

Jeg gleder meg sånn til å bli fri igjen. Fri fra alle disse restriksjonene. Nå vet jeg hva det vil si å være begrenset av sosial distanse og smittevernsrestriksjoner, derfor gleder jeg meg så til det normale igjen. Det er helt unormalt for mennesker å leve sammen slik vi gjør det nå. Vi er skapt for fellesskap, for kroppskontakt, for bevegelse og for omsorg og nærhet. Det skal bli godt å ha det slik det var før og slik det var tenkt at vi skulle leve sammen. Disse ordene hadde det vært meningsløst å skrive for halvannet år siden, for da visste vi ikke hvor heldige vi var.

 

Påskens budskap er et sterkt budskap om frigjøring. Om opphevelse av restriksjoner og tilbakevending til det normale, det opprinnelige det som var ment å være.

Det er ikke så lett å kjenne sterke følelser for den frihet påsken gir oss. Både fordi vi ikke klarer å sette oss helt inn i hva restriksjonene består i, og fordi vi ikke føler på oss den store overgangen eller forskjellen på å leve under restriksjoner og å være fri.

Påskedrama begynner med skapelsen. Gud skaper menneske og natur slik han ønsker det, Godt! Alt er såre vel og godt. Ingen lidelse, ingen synd, ingen skam, ingen urett av noe slag. Dette var det opprinnelige, det normale for oss mennesker. Så kom det vi kaller syndefallet. Menneskehetens valg om å snu skaperen ryggen for å klare seg selv. Et valg som får konsekvenser i form av restriksjoner. Sykdom, død, uenighet, urett, krig, hat; SYND. Menneskeheten må leve under harde restriksjoner helt frem til påsken ca år 30 e.kr.

Jesus er Gud som ble menneske. Det var menneskene som hadde ødelagt relasjonen til Gud, og dermed menneskene som måtte ordne relasjonene til Gud. Derfor ble Gud menneske for på menneskenes vegne å gjøre opp. Jesus, Gud som menneske, dør og betaler dermed prisen. Medisinen, eller vaksinen om du vil, blir tilgjengelig for hele menneskeheten. Gratis og uten annet en gode bivirkninger. Det er ufattelig gode nyheter! Det setter oss fri på en måte som langt overgår den frihet to doser BioNTech Pfizer eller Moderna vil gi. Den setter oss fri fra den grunnleggende infeksjonen som vår synd påfører oss. Vi blir tilgitt og frigjort fra den skyld som ødelegger vårt fellesskap med Gud vår skaper. Vi kan igjen kommunisere med han. Vi kan igjen gjøre godt, slik vi gjorde før, for veldig lenge siden, og som er det normale for mennesker skapt av Gud. Restriksjonene blir lettet og vi blir frigjort!

Hvorfor gleder dette oss ikke mer? Av samme grunn som at vi ikke var gladere for mulighetene til å klemme hverandre i januar 2020. Vi tenkte det var helt normalt, ingenting å glede seg over. Nå vet vi noe annet.

Det er ikke normalt at vi mennesker skal fortsette å leve vårt liv som om vi ikke hadde en skaper som elsket oss og ville oss noe. Det er ikke normalt at vi skal fortsette å påføre hverandre skade og urett. Det er ikke normalt at vi skal bære vår egen synd og skyld til det trykker oss helt i bakken. Vaksinen er tilgjengelig og i påsken er det igjen mulig å stille seg i en kø for vaksinering. La Jesu legeme og blod flyte rundt i årene dine, det setter deg fri! Fri til å vende tilbake til det normale livet, hvor Gud er nær deg og hvor han gir deg kraft til godhet, omsorg og nestekjærlighet.

Aldri har «normal» vært mer kjærkomment.

God påske!

Skrevet av Ove Sjursen, Prost i Karmøy prosti

 

 

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.