Solstadbåter bistod i redningsoperasjon

Mannskapet på de norskflaggede Solstadskipene «Far Saracen» og «Far Senator» blir beskrevet som helter etter at de leverte livsnødvendige forsyninger til innbyggerne i Mallacoota, sørøst i Australia.
Etter måneder med ekstreme skogbranner måtte lokalbefolkningen søke tilflukt på en strand mens de ventet på å bli evakuert.

«Tykk, tung røyk lå over Mallacoota da et ukjent fartøy dukket opp i horisonten. Det var mye større enn både fiskebåter og fritidsbåter som ferdes i området. Alle ventet på marinen, men den kom først flere dager senere.»

Det skriver det australske nettstedet ABC News i en artikkel som har fått overskriften «Praise for crew of the Far Saracen supply vessel that answered Mallacoota´s bushfire SOS». Ankerhåndteringsskipet, som er en del av flåten til Solstad Offshore ASA, kom med etterlengtede forsyninger til de tusenvis som hadde søkt tilflukt som følge av de store ødeleggelsene etter skogbrannene som herjer i Australia.

 

Bisto myndighetene
Normalt jobber Far Saracen og Far Senator for ESSO med ankerhåndtering og forsyningstjenester til gass- og oljeplattformer i Bass Strait. Grunnet naturkatastrofen som nå utspiller seg i området, spurte myndighetene om Solstad-fartøyene kunne bistå i logistikkoperasjonen i Mallacoota.

– Det sa vi selvsagt ja til, sier Lars Peder Solstad, CEO i Solstad Offshore ASA, til Sjøfartsdirektoratet.

Rederiet har kontorer i Australia med flere fartøy som opererer i regionen, og Solstad-sjefen roser jobben mannskapene har gjort.

– Det er viktig å bidra når katastrofer som dette inntreffer. Alle om bord har gjort en fantastisk innsats både når det gjelder å få levert det mest nødvendige, og ta vare på de som trenger det mest, sier Solstad.

 

Midlertidige hjem
Skipene hadde med seg over 30 paller med mat og vann, samt diesel for å holde generatorene i byen i gang. Etter at lasten var tatt i land ble skipene midlertidige hjem for de mest sårbare frem til marinen var på plass. Evakueringen fra Mallacoota er en av de største som har skjedd i Australia i fredstider. Enkelte dager var røyken så tykk at sikten var redusert til under 50 meter.

Christ Nairey, en lokal politibetjent, tilbragte en uke om bord i nettopp Far Saracen. Han publiserte følgende status på Facebook:

«Det har vært mange historier om både hæren og marinen i området, men jeg vil trekke fram mannskapet på båten Far Saracen. De var på plass flere dager før de andre, og jobbet døgnet rundt med å passe på de mest sårbare – og det kom i tillegg til driften av selve skipet. De har gitt oss mat, senger og sørget for at vi kunne ta en pust i bakken. Dette er det mest organiserte, velholdte og profesjonelle stedet jeg noen gang har sett, og kapteinen og hans mannskap fortjener å bli anerkjent


Nytt navn og ny hjemmehavn

Hittil har innlegget hans blitt delt 23 000 ganger, og høstet bred omtale verden over.
Neste reis for Far Saracen blir etterhvert Singapore. Der skal hun i dokk og males om til gjenkjennelige Solstadfarger. I tillegg blir det navneskite til Normand Saracen, med hjemmehavn i Skudeneshavn. Deretter skal hun returnere til Australia for nye oppdrag.

Saken er hentet fra Sjøfartsdirektoratets nettside

 

 

Du vil kanskje lese...

Translate »