Vårt flotte julemarked

Årets julemarkedt i Skudeneshavn har igjen vist seg å bli en «godbit» for lokalbefolkningen.

Det legges mye vekt på arrangementer, artister, underholdning og at noe skal «skje» og dette liker «skuddnesbuen»!

SkudenesNytt vil også få sette fokus på selve RYGGRADEN i julemarkdet.
For uten de som faktisk er tilbyderne i julemarkedet hadde stått på store deler av året for å lage, strikke og snekre ting m.m. så hadde vi neppe hatt noe julemarked.

De fleste av disse er ildsjeler som bruker store deler av året og sin fritid for å gjøre julemarkedet til en autentisk og fin opplevelse. Det er neppe den helt store økonomiske fortjenesten som driver disse ildsjelene til å lage et slikt julemarked, år etter år.

Så hva kan man faktisk finne på årets julemarked, utover billige julekalendere (Som for øvrig er særlig populære), grøt og pepperkaker?

Vi vet jo at der finnes Aloe Vera Produkter – og de av oss som er sene med julegavene ser akkurat Forever Living boden til Øyvind Lie som en velsignelse .
Her er det alltid en redningsplanke til kona eller andre som fortjener noe ekstra.
SkudenesNytt har sett litt på hva som finnes av hjemmelagede og håndlagede produkter.

 

Interiør effekter:

Mangeårig leder i julemarkedkomiteen, Mona Irene Zinke Johnsen er en av de ildsjelene som har lagt ned MYE energi, krefter og innsats i at vi skal få oss julemarked.
Uten henne hadde nok ikke julemarkedet «vært».
Hun har i tillegg egen bod med håndlagede interiør-effekter. Boden hennes bugner over av kopper og krus, knagger, smykker, bilder, lamper og lyseholdere.
Det er tydelig at Mone Irene er en kreativ sjel – og det gjenspeiles nok også i resten av julemarkedet – som etter de årene hun har drevet det fremover er blitt hennes «baby».
Vi anbefaler absolutt å ta turen innom Mona sin bod – for her er det mye å ta tak i og å ta med seg hjem.


Strikketøy, Nålefilt, Malte skiferheller, heklede duker etc. 

 I bodene til Marit Helen Martinussen og Solveig Melanen finner man et opphav av kreativitet, godvilje og mange mange timers jobb og innsats. Det flyter over av gode farger, varme skjerf, gensere og varme tanker og følelser. Hvis man ønsker seg et dørskilt på skifer, en varm lue eller noe flott hjemmelaget – er dette boden å ta innom. Disse to har vært med i en årrekke – og har vært en del av grunnlaget for at julemarkedet kan bestå. De sier «ja» oftere enn de sier nei – og har alltid et smil på lur. Ta turen innom og hils på.

Mer strikk og håndarbeid får du hos Mariann Wiik og Leikny Myrseth. Her er fritiden det siste året brukt til produksjon av votter, luer, pannebånd, hjerter og dørkranser. I god juletradisjon og med omtanke og omsorg har de tryllet frem varme og kjærlighet i hvert produkt.

30. November og 7. Desember får du også tilsvarende hos Ellen Skaadel.
Det er en FIN og god «nerve» i julemarkedet når det foksueres på tradisjonsrik hjemmestrikk. 

 

[R-slider id=”99″]

 

Mat/Drikke/Snop og godterier

Hvert år så lenge undertegnede husker – har Drømmebakeriet vært en del av julemarkedet.
Her er det hjemmebakst, julebrød, gløgg og julekos for «alle penga».
De GODE smakene og luktene av jul får du her, enten du er ute etter brød å ta med hjem, eller en liten bit på veien.
Skal du ha med litt godt hjem til kaffen? Eller et «snadder» brød til frokosten/lunchen? Da scorer du høyt hvis du handler her.

Matboden til Linn Therese er jo selvfølgelig alltid åpen.
Her er det grøt, pølser, lapper og brus – samt de tidligere nevnte kalendere.
Linn Therese Syvertsen har også vært en sterk bidragsyter til planleggingen og gjennomføringen av julemarkedet som helhet.

Det vil tidvis på enkelte dager også dukke opp boder med «kaffe- og kake» og litt å bite i.
Dette er dugnadsboder til drillforeningen, en russegruppe og andre lag/foreninger som gjør en frivillig innsats i hverdagen. Noen av disse vil kanskje også stille med noen overraskelser.

Godterier og snop i fleng får vi hos Godteland. I år er det egen bod med kandiserte epler, sjokoladetrekte jordbær og alt hva en hullete tann kan begjære. JEG gleder meg.

Fotoboks, brus popcorn og annet «snadder» opplever vi hos Runar, siste helgen. Her kan du bli tatt bilde av – kanskje mens du spiser popcorn og drikker brus?

 

Hudpleie, Kremer, Velvære

Hos Vibeke Johansen får du kremer. Her omsettes kreativiteten i hudpleie, shampoo, røkelse, kremer og annen aromatiserende velvære…
Det oppleves godt å komme inn i boden – så da må man jo anta at velværenivået stiger flere hakk når produktene tas i bruk.

Forever Living Products er også en av de bodene som vi har med år etter år, og som til tross for at det ikke er håndlaget eller hjemmesnekra – er blitt et kjærkomment og nødvendig bidrag i julemarkedet. Jeg vil anta at de fleste av oss har vært der allerede. Hvis ikke er det på tide.

 

Pynt, Jul og Diverse

Einarsen 3D lager mye fint. Dagens teknologi gjør det umulige mulig – og i denne boden får vi se hva en 3D printer kan brukes til. Her lages det pynt, dekorerte hverdagseffekter og mye spennende. Har du lyst på et smil, en humoristisk julegave eller bare noe flott å ha i stua – så kan det lages her.

Hjertelag Ukraina sine håndlagede julekuler er på plas også i år. Disse kulene lages ved å smelte glass over åpen flamme – og males deretter for hånd av veltrente kunstnere.
De etter hvert berømte «Samlekulene fra Skudeneshavn» har også blitt tilført ny 2019 modell.
Så her er det bare å hamstre. Hjertelag Ukraina har også fått med hjem «Hagefigurer» i massiv betong til helt utrolige priser. Her går alt overskuddet til veldedig arbeid.

 Charlotte Woll er å finne blant nisser og kranser alle dager unntatt 13. Desember.
Hva er vel et julemarked uten nisser og kranser. Igjen ser vi at den «gode» stemningen lager vi best selv. Siste helgen – den 13. 14. og 15.
Desember får vi kjøpe glasspynt av Glassnaustet.
Skal du pynte litt ekstra? Da må man ha noe å være «redd om»… Ta med litt glasspynt hjem denne helgen.


Fredtun og Geir Sommerfelt
vil også bli å finne. Der er det kalendere med flotte bilder å få kjøpt. Dette er til inntekt for Fredtun.


Urteland kommer 13. Desember.
Her blir det krydderier, urter, vitaminer og sikkert litt «attåt» kosten, så vel som «oppi» kosten. Dette blir spennende.

Vi har ikke bilder av alt og alle – så om der er noe du vil se litt nærmere på – så bør du ta turen nedom markedet og ta alt i nærmere øyensyn.

 

[R-slider id=”100″]

 

 

Et særs spennende julemarked!
Som dere ser er julemarkedets NERVE de som sitter i bodene.
Der skal selvfølgelig være Luciafeiring, åpen mikrofon, konserter og alt vi leser om – men husk at uten bodene i markedet – ville der ikke vært noe marked.

Skudenesbuen og alle som besøker har MYE å være glad for – og selv om julemarkedkomiteen, ledet av Mona Irene, igjen har gjort en fabelaktig jobb – så må vi alle være klar over at de som sitter i bodene har jobbet «fletta av seg» for å kunne tilby oss et spennende, variert og flott julemarked.

Logistikk

Lars Tjøstheim har flyttet alle bodene til sentrum alene- dette også er avgjørende for et fungerende julemarked.

 

SÅ BRUK TID, ENERGI OG IKKE MINST PENGER I BODENE I ÅR!

 

 

Du vil kanskje lese...