Ingen handlehysteri i Skudeneshavn

Folk går i disse dager mann av huset for å kjøpe det man egentlig ikke visste man trengte, men når det ropes ut at det er “Salg” eller at det er “Tilbud”, er ikke folk vanskelig å be.
Enkelte sover utenfor en butikk, eller møter opp timevis før betjeningen har tenkt å stå opp for å sikre seg “billige” varer.


Bare en vanlig fredag

SkudenesNytt tok en prat med enkelte butikker i Skudeneshavn for å høre om Black Friday-hysteriet har nådd sommerbyen.
– Det er egentlig bare en vanlig fredag hos oss, sier Elling Sandve Karmøy Elektromarked.
Elling forteller videre at det har litt flere innom butikken idag, men om det skyldes “Black Friday” tror han ikke så mye på.
– Vi har valgt å ikke være en del av denne dagen, eller uken som det nå har blitt til.
– Vi har sett tidligere år at det er mye arbeid, og så forsvinner vi i mengden, avslutter Sandve.

Hos Norli (Hillesland bokhandel) kan Marit fortelle at det ikke der heller var kø utenfor når hun kom på jobb, eller folk som sov på fortauet for å sikre seg billige varer.
– Det er ingen som har spesielt kommet innom for å kjøpe en spesiell bok for den er på tilbud bare i dag.
– Når jeg forteller at de får prosenter på handelen siden det er “Black Friday” så blir kundene overasket og glad, sier Marit.

Heller ikke apoteket eller Coop Extra har merket noe “trøkk” på grunn av denne sorte fredagen.

Det er litt underlig at det bare er visse typer varer eller butikker som er med på dette.
Ingen “Black Friday” eller sort uke hos tannleger, i drivstoffbransjen eller i offentlige tjenester.

 

Litt fakta om Black Friday
Black Friday, eller svartfredag, er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpnes ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom.
Ettersom Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

«Black Friday» er et begrep som har blitt benyttet i mange sammenhenger.
Som handelsdag har det amerikansk opprinnelse og går tilbake til 1800-tallet hvor det i USA ble assosiert med finanskrisen i 1869.
Den eldste kjente bruken av «Black Friday» var en handledag som kom etter Thanksgiving («takksigelsesdag», da amerikanere uansett hadde fri) som skjedde den 1. desember 1961 i et utgave av avisen The Shortsville-Manchester Enterprise (Shortsville, New York). I denne artikkelen refereres det til en bruk av begrepet av politiet i Rochester i New York.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet.
Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

“Black Friday” kom for alvor til Norge i 2010 da nettbutikken Komplett dro i gang kjøpefesten.

 

 

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.