Over 200.000 middager på frys

Den siste har det i flere norske medier vært mye snakk om at fryselager rundt om i landet er fylt med sauekjøtt.
Etter at NRK i slutten av oktober viste en dokumentar som viser at hundrevis av tonn med sauekjøtt blir stuet bort for etterspørselen er for lav.
Folk vil ha lammekjøtt eller helst andre typer kjøtt.
Sau har rett og slett et dårlig rykte blant forbrukerne, og dette er en trend som må snus.

Om prisen har noe å si for at folk ikke velger sauekjøtt er ikke godt å si, men det kan være en avgjørende faktor.
En sauebonde får f.eks 0,43 kr pr. kilo for å sende en voksen sau til slakt.
En sau som bonden hatt i flere år og som fått kraftfòr, silo og som bonden har hatt arbeid med.
Til sammenligning få får bonden kanskje 30-35 kr pr. kilo for et lam som han har hatt i 6 måneder, og som mesteparten av tiden har gått ute og spist gress.


Over 40 tonn sau

Skude Fryseri er ett av fryselagrene i Norge som har tonnevis med sau liggende.
Akkurat nå har vi 40 tonn med sau på frys, forklarer Arne Harald Stensland ved fryseriet.
Dette er kjøtt som er fra januar-september 2019.
Det er Nortura som bestiller lagringskapasitet hos oss, så jeg kan ikke bestemme hva de kommer med.
Bare i oktober har vi fått inn 25.000 dyr, eller 450 tonn, hovedsaklig lam.

Det er jo ingenting galt med kjøttet, det må bare kokes litt lengre og smaker litt mer sau, sier Stensland som synes det må en holdningsendring til.
Nylig sendte Arne Harald og kollegene 25.000 kilo med kjøtt fra 2018 avgårde til sør-fylket for å bli til menneskemat.
Hvor mye av dette kjøttet som er sau og hvor mye som er lam var Stensland litt usikker på.
Det er jo ganske trist når kjøttet enten må sendes avsted for å bli dyrefòr eller bare destrueres for det har ligget for lenge på laget og at ingen vil kjøpe det.

 

Nesten ingen vil kjøpe
Grete Byrknes Vea ved Coop Extra i Skudenshavn forteller til SkudenesNytt at de har noe utvalg av sauekjøtt men nesten ingen kjøper det.
– Vi har både sauekjøtt og lammekjøtt i butikken, men salget er så lite at vi ofte må kassere det.
– Om folk kjøper det så kan vi gjerne ta det inn, men vi taper penger og det blir mye svinn om ingen vil ha det, sier Vea på telefon.

Mette Liknes ved Kiwi Skudenes sier det er kjeden sentralt som styrer hva de har i butikkene.
Hun forteller videre at hun ikke har satt seg så veldig inn i saken, og derfor ikke har så mye å si.
Det lykkes ikke SkudenesNytt å få noen kommentar fra Rema1000.

 

Ønsker å tilby sauekjøtt
Slakterbutikken Snørteland har nå valgt å gi dette en sjanse. De har nå tatt inn en del sauekjøtt som de skal tilby kundene.
Reidar Snørteland sier til SkudenesNytt at de ønsker å tilby sauekjøtt for å se om dette er noe folk vil kjøpe, nå som saken er belyst.
Vi kommer til å ha det klart i butikken til kommende helg.
Selger det bra, så vil vi vurdere om vi skal fortsette å ha det i sortimentet, avslutter Reidar.

Kommunen positiv
SkudenesNytt har vært i kontakt med leder for storkjøkken i Karmøy Kommune, Gunnhild Koch.
Koch synes det er en interessant sak som hun må sjekke opp.
Hun sier til SkudenesNytt at hun vil ta opp saken med sine kjøkkenledere ved de ulike institusjonene i Karmøy for å høre om mulighetene for å kunne bruke mer sauekjøtt.
Hun vil også ta det opp med sine leverandører, om mulighetene for å servere mer sau.
Dersom kommunen kan bidra til at mengdene med sauekjøtt på frys minker, og at i tillegg kommunen kan spare penger på det så er det absolutt noe å vurdere, avslutter Koch.

 

 



Translate »