LESERINNLEGG: “La oss se fremover”

Skrevet av John Holvik, Karmøy Arbeiderparti

Om noen fortsatt er i tvil – det blir nytt sykehjem i Skudeneshavn.
Sykehjemmet er allerede vedtatt og etter å ha hørt hva de forskjellige partiene uttalte i folkemøtet, så vil det ikke bli noe flertall for å endre på vedtaket.

Jeg er oppriktig glad for at vi skal få nytt sykehjem i Skudeneshavn. Dette skal bli et hjem for mange og for Arbeiderpartiet er det viktig at dette blir både hjemmekoselig og funksjonelt med minst mulig institusjonspreg over seg. Bare tenk litt på hvor mye det kan gjøre å få alle rommene ned på bakkenivå. Gå ut og se Rododendronen blomstre i mai/juni, kanskje plukke litt ripsbær i juli og ta ned ei plomme fra treet i august/september. Ved å gjøre som de blant annet har gjort på Løftentunet med å ha en sansehage med en liten hagesti og koselige hagebenker til å nyte solen i, så blir det så nært som å gå ut i egen hage som det kan bli. En slik hage er lukket slik at selv den som er dement kan ta seg en liten tur ut alene uten å være i  fare for å gå på ville veier. Ikke trenger de å dra med seg personalet heller for å ta seg en tur.

Nasjonalt kompetansesenter for Aldring og Helse anbefaler små enheter med 6-8 personer med lyst og oversiktlig miljø og en bevisst bruk av materialer for å forebygge støy og uro og de vektlegger også bruken av sansehager.  «Små, hjemlige og oversiktlige boenheter med direkte utgang til sansehage assosieres med mindre uro, angst og depresjon, bedre orienteringsevne, mobilitet og sosial kontakt (Gonzalez & Kirkevold, 2014).»

Dette er noe Karmøy Arbeiderparti aktivt vil jobbe for å få inn i som en viktig del av det nye sykehjemmet.

Det skal også være en god plass å komme for pårørende hvor vi håper at noe av institusjonspreget er borte. Sykehjemmet er sentrumsnært og Arbeiderpartiet vil utfordre både oss selv, lokalsamfunnet og administrasjonen til å se på muligheter for å knytte mer aktivitet opp mot sykehjemmet. For eksempel er biblioteket en institusjon vi må vurdere å få nye lokaler til, enten i sentrum eller i forbindelse med sykehjem og ungdomsskole.
Det ligger mange muligheter her. Skuddnessbuen er kjent for å se mulighetene, og sammen kan vi klare å skape noe rundt og i sykehjemmet. Her har sykehjemmet hatt mye ressurser rundt seg i det gamle bygget, hvor ikke minst helselaget har spilt en stor og viktig rolle for å øke trivsel og livsglede. Ikke bare for de som bodde der, men også for deres pårørende. Vi ønsker at det nye sykehjemmet skal bli en investering i livskvalitet for de eldre i Skudeneshavn.

Kvaliteten på omsorgen avhenger mye av de ansatte. Arbeiderpartiet vil at sykehjemmet skal være en attraktiv arbeidsplass både gjennom å gi de ansatte gode arbeidsvilkår og hele stillinger. Dette vil kunne gjøre noe både med rekruttering, stabil arbeidskraft og sykefravær. Nå vil bygget bli fylt opp av nye moderne hjelpemidler som gjør at det ikke blir samme slitet å hjelpe en tung beboer med dusjen eller toalettbesøket eller opp og ned av sengen.

Det vi får er 32 sykehjemsplasser og 8 omsorgsboliger med heldøgnsomsorg innlemmet i sykehjemmet. Sistnevnte må ikke forveksles med det de fleste av oss forbinder med en omsorgsbolig. Det vil ikke bli en bolig som kun får besøk av hjemmetjenesten et par ganger eller mer til dagen, men vil ha kvalifisert omsorgspersonale rundt seg hele døgnet. Det vil si at om noen har behov for umiddelbar hjelp, er den hjelpen tilgjengelig umiddelbart. I og med at pleiebehovet varier så vil også behovet for antall ansatte variere. I dagens sykehjem i Karmøy er pleiefaktoren 0.71 ansatt pr beboer. I en omsorgsbolig med heldøgnsomsorg vil behovet etter all sannsynlighet være lavere da pleiebehovet i prinsippet skal være lavere, men igjen, pleiebehov endrer seg og da vil også de tildelte timene øke. Dette gjelder de 8 omsorgsboligene. Sykehjemsplassene vil bemannes som tidligere, men vi må få til å ha mest mulig hele stillinger. Det blir en fanesak for Arbeiderpartiet i neste periode.

 

 

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.