Har kurset ambulansepersonell i Skudeneshavn

Over 5 helger har 12 deltagere gjennomført Røde Kors sitt Ambulansepersonell kurs i regi av Rogaland Røde Kors. Første helg var 8 – 10 Mars.
Denne helgen er siste helgen og elevene er klare for eksamen.
Fra Karmøy har Evy, Einar og Silje med bestått ambulansepersonell kurs.
Resten av deltakerne var fra andre steder i Rogaland.

Karmøy Røde Kors Hjelpekorps har vært teknisk arrangør for kurset med kurssted primært på Røde Kors Huset i Skudeneshavn.

Mannskapene som deltar på kurset kommer fra Hjelpekorps i hele Rogaland og skal etter endt kurs fungere som personell på Røde Kors sine beredskapsambulanser, både på vaktoppdrag, i beredskaps/katastrofe sammenheng men også som Akutthjelper/first responder i tilfeller hvor denne ressursen kan være på stedet før den offentlige ambulansetjenesten.

Gjennom disse 5 helgene har deltagerne gjennomgått teori om pasientundersøkelse, akutt sykdom og skade, skadestedarbeid, akuttmedisinsk utstyr og prosedyrer, samt redningsteknisk del med brannslokking, frigjøring osv. Dette vil si at deltagerne har vert innom det meste fra enkle sykdomstilfeller og psykiatri til bistand ved fødsel , opptreden ved alvorlige ulykker og hjertestans.

Haugaland brann og redning har stått for gjennomføringen av den redningstekniske delen med teori og praktisk trening.

Skadestedsøvelse


Over 200 timer på kurs

Kurset forlanger en del forkunnskaper innen førstehjelp, for å tas opp på kurset skal deltagerne ha gjennomført hjelpekorpsets grunnutdanning inne førstehjelp på totalt 33 timer samt kurs i videregående førstehjelp på 34 timer.
I tillegg kommer da ambulansepersonell kurset på totalt 200 timer hvor 100 timer er undervisning/praktisk trening og 100 timer er hjemmearbeid med teoretisk oppgaver samt egentrening i grupper.
Det vil da si at mannskaper som bemanner en Beredskapsambulanse i Røde Kors regi har en total utdanning innen førstehjelp på totalt 267 timer førstehjelp i tillegg til grunnleggende opplæring i søk/redning og andre hjelpekorps disipliner.

Alle deltakere på kurset


Flere lokale bedrifter har bistått

Det som har vært gjennomført denne avsluttende helgen er kjøring på øvelser/caser. Deltagerne har gruppevis fått tildelt hver sin ambulanse med veileder (fagutdannet Ambulansearbeider) og kjørt rundt og løst realistiske oppdrag hele lørdagen. Samt en større øvelse på formiddagen.  Vi har hatt god hjelp fra Haugesund Røde Kors med å få i stand disse oppgavene med tanke på markører, sminking og rammene rundt.
Flere av oppgavene har vært på hjemmeadresser hos våre medlemmer eller deres familie i området Sandve/Skudeneshavn.
I tillegg har vi fått god hjelp med tilgang til lokaler og arealer fra lokale bedrifter/organisasjoner, her kan nevnes Sørhåland barneskole, Viking Skudeneshavn, Skude Mur og Helsebanken/bassenget ved Skudenes Ungdomsskole.
Dette setter vi stor pris på da vi er avhengig av slike rammer for å oppnå realistiske øvelser.

Nå gjenstår siste kursdag. Søndag 12 mai. I dag skal deltagerne først gjennomføre en skriftlig avsluttende prøve, for så å få servert en bedre middag før det skal gjennomføres praktisk eksamen.

Dette skriver korpsleder Hans Jakob Gulliksen i Karmøy Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding søndag.

Alle foto:  Stian Sørensen, Karmøy Røde KorsTranslate »