Prisvinnende forfattere til SILK

«Selv om det er nesten åtte måneder til årets SILK-festival er de første navnene klare», forteller nestleder i SILKstyret, Hanne Mulelid, og fortsetter, «danske Carsten Jensen ble nylig tildelt Bjørnsonprisen 2019 av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet for sitt forfatterskap og engasjement».   

Leder i Bjørnsonakademiet, Kristen Einarsson, sa det slik: «Det er krevende både å videreutvikle et omfattende og spennende forfatterskap og samtidig stå i samfunnsdebatten om viktige spørsmål. Prisen får Jensen ved åpningen av Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai.

Carsten Jensen
har en fortid som krigskorrespondent og fast kronikør i den danske avisa Politiken før han ble forfatter på heltid. Som journalist ble han kjent som samfunnsrefser.
Gjennombruddet som forfatter fikk han for tyve år siden med reisebøkene Jeg har sett verden begynnende og jeg har hørt et stjerneskud mens gjennombruddet innen skjønnlitteraturen kom ti år senere Vi, de druknede som handler om sjøfarten og hans fødeby Marstal. Jensen har siden 2000 vært særlig opptatt av Danmarks rolle i krigen mot terror og spesielt landets militære engasjement i Afghanistan. Sammen med Anders Hammer utgav han i 2016 reportasjeboka Krigen som aldri tar slutt, basert på forfatternes opplevelser i Afghanistan.

Nok en prisvinner er klar for SILK, norsk-danske Kim Leine, som gikk til topps for en snau uke siden i P2-lytternes romanpris (bl.a. i sterk konkurranse med Per Petterson og Trude Marstein) for Rød Mann/Sort Mann, oppfølgeren til Profetene i Evighetsfjorden som han fikk Nordisk Råds pris for i 2013. Hans siste bok handler om en noe ukjent del av Danmark og Norges historie: Koloniseringen og misjonsvirksomheten på Grønland.                                    
Leine vokste opp i Seljord, men flyttet som 17-åring til Danmark, utdannet seg som sykepleier og flyttet til Grønland, der han bodde i 15 år. Siden 2004 har han bodd i Danmark.

Kim Leine

«Vi har og 3-4 andre forfattere så godt som i boks», forteller nestleder Mulelid, «en del års arbeid med SILK har lært oss å ha litt is i magen og ikke booke for mange forfattere før vi vet hvem som dominerer forlagenes høstlister»

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.