Stille, mørkt og kaldt

Fredag fikk SkudenesNytt komme på omvisning inne i de fraflytta lokalene til Skudenes Bu- og behandlingshjem.

Vaktmester Håkon Wiik gikk gjennom bygget sammen med undertegnede i de tomme lokalene
Førsteinntrykket var at her har folka flytta ut i hastverk.
Stille, mørkt og kaldt. Nesten som at tiden har stått stille etter den siste pasienten hadde flytta ut.
Stillheten fra et avslått ventilasjonsanlegg, mørke, kalde korridorer og rom. “Vi sparer hundretusener på å skru av ventilasjonen og varmen”, forklarer Håkon.

Gamle møbler i nesten alle rom, bilder og malerier på veggene, nedstøva TV`er, kaffekanner og toalettstoler er noe av alt som står igjen i gangene, på rommene og i stuene.
Vaktmesteren forklarer at mange av de møblene som står igjen tilhører beboerne som ikke bor der lengre eller deres pårørende som ikke har hentet tinga.
Sengene ble med på flyttelasset til Vea Sykehjem, mens en del annet har tatt veien til Åkra og Norheim bbh.[R-slider id=”78″]Hvorfor er det hull i gulvene flere plasser ?
I prosessen med å finne ut av stabiliteten i bygget, har ingeniører vært her og tatt prøver ved å bore hull gjennom betonggulvet.
Flere plasser er gulvbelegget skåret opp for å ta prøver.
Skal man gjøre noe her for å få det opp til dagens krav og standard så krever det fryktelig mye.
Alle rør for vann og avløp, alt elektrisk, er lagt inn i betongvegger og -gulv, og da er det vanskelig å forandre på, forklarer Håkon.

Håkon viser et “ekteskapsrom” der et vanlig rom har blitt delt i to med en lettvegg. Toalettene her har fått påmontert en kvern på avløpet for å kverne det som måtte komme til en tynn suppe slik at det skulle kunne renne ned i avløpet under vasken. Det er ikke laget for å ha toalett her egentlig, og det er alt for vanskelig å lage til med nye rør, forklarer vaktmesteren.
Skal man gjøre det skikkelig med opplegg for fullt bad må man til å sage seg gjennom gulv og vegger laget av tykk, armert betong.

Det store kjøkkenet i første etasje ser ganske moderne ut, mens det som en gang var et aktivt vaskeri, bærer preg av at arbeidsdagen er over. Alt av vaskemaskiner, tørketromler osv er fjerna. Rommet er nå fylt med ulike hjelpemidler, møbler og madrasser.

Det kan se ut som at et solid betongbygg fra 1987 (?), som skulle stå der i generasjoner, nå ikke makter omstillingen som kreves for å oppfylle dagens standard. 

Skudenesnytt vil følge med på prosessen videre. Mandag 11. skal Karmøy Kommunestyre avgjøre om et 3 år gammelt vedtak om riving av “Barakkå” skal gjennomføres.
Blir dette vedtatt, er trolig endringen av dette området i gang.

Du vil kanskje lese...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.